Druiven selecteren en bewaren

05-04-2023

Voor de best smakende druiven met hoge concentraties antioxidanten selecteert u die, die volledig rijp zijn.

Volledig gerijpte druiven zijn mollig en vrij van rimpels. Ze moeten intact zijn, stevig bevestigd aan een gezond ogende stengel en mogen geen sap leken.

Een manier om de zoetheid van druiven te helpen voorspellen is door hun kleur: groene druiven zijn medium zoet, rode druiven zijn erg zoet en blauwzwarte druiven zijn het mist zoet.

Groene druiven moeten een gelige tint hebben, rode druiven moeten meestal rood zijn, terwijl paarse en blauw-zwarte druiven diep en rijk aan kleur moeten zijn.

Omdat ze de neiging hebben om bij kamertemperatuur te bederven en te gisten, moeten druiven in de koelkast worden bewaard. Wikkel ongewassen druiven losjes in een papieren handdoek en plaats ze in een luchtdichte container of plastic zal. Op deze manier blijven ze tot 5 dagen vers in de koelkast.

Om druiven in te vriezen, wast u ze en dep ze droog, leg ze in een enkele laag op een schaal en plaats ze in de vriezer. (De druiven droog deppen is belangrijk, vanwege het overtollige vocht in het fruit en de trossen.) Eenmaal ingevroren, overbrengen in een plastic zak en terugbrengen naar de vriezer.

Magazine Houvast jaargang 2020, nr. 3